Incluzio Hollands Kroon/Van individueel naar collectief werken in het sociaal domein

Van individueel naar collectief werken in het sociaal domein

Onderzoek Collectief Tenzij van Inholland

Van individuele naar collectieve ondersteuning, hoe pak je dat aan? Hoe ervaren inwoners de collectieve aanpak en wat betekent het voor de beroepsuitoefening van de sociaal werkers?

De antwoorden staan in het onderzoeksrapport van het lectoraat Empowerment & Professionalisering (E&P) van Hogeschool Inholland. Zij onderzochten het leertraject m.b.t. Collectief Tenzij bij Incluzio Hollands Kroon. Hierdoor wordt voor professionals en de organisatie duidelijk hoe wij in de praktijk invulling geven aan Collectief Tenzij en wat dit de deelnemende inwoners oplevert.

Onderzoeksvragen

Het lectoraat E&P en Incluzio Hollands Kroon formuleerden vier leervragen waarop het lectoraat zich richtte gedurende het leertraject:

  1. Hoe ervaren de inwoners de collectieve aanpakken, wat vinden zij prettig aan het werken in groepen, wat ervaren zij er als lastig aan en welke verschillen ervaren zij ten opzichte van individuele begeleiding?
  2. In hoeverre ervaren de inwoners dat het werken in de groepen bijdraagt aan het zelf de regie nemen over hun veranderwens en leven, het opbouwen van een informeel netwerk, en eventuele andere opbrengsten die bijdragen aan hun kwaliteit van leven?
  3. Hoe ervaren de sociaal professionals van Incluzio Hollands Kroon en de gemeente Hollands Kroon het werken met de collectieve aanpakken, wat ervaren zij als positief, wat als lastig, en welke verschillen ervaren zij ten opzichte van het geven van individuele begeleiding?
  4. Welke onderdelen van de collectieve aanpak leiden er volgens de inwoners en de sociaal professionals toe dat de aanpak bijdraagt aan zelf regie nemen over de veranderwens en het eigen leven en aan de opbouw van een duurzaam informeel netwerk?
Lees het rapport